Hasznos tanácsok bérfőzőknek

  • A gyümölcs szedése

    • Egészséges, érett, de ne túlérett gümölcsöt szedjünk. Ne a földről szedjük! Ha a földről kell felszedni és talajszennyezett a gyümölcs, mossuk meg.
    • Nyáron lehetőleg reggel szedjük, hogy ne legyen meleg, vagy hagyjuk egy éjszakát gyümölcsös ládában lehűlni, és csak másnap reggel cefrézzük be.
    • Ha nem egészséges a gyümölcs, minél gyorsabban dolgozzuk fel, mielőbb savazzuk le, és azonnal oltsuk be fajélesztővel. (Borpatikában kapható, borkősav és fajélesztő.)
  • A cefrézés

    • Tisztára mosott eszközökkel dolgozzunk. Az eszközöket használat után mossuk el, és legalább szezon előtt és után fertőtlenítsük le.
    • A következő lépés a zúzás, szükség esetén magozás.
    • Az alma és körteféléket mindenképp le kell darálni. A csonthéjasok magja az erjedés első néhány napja után is elválasztható, amikor már a mag leül a hordó aljára, vagy magozóval cefrézés előtt magozzuk ki a gyümölcsöt.
    • Kevésbé lédús gyümölcsöknél szükség lehet víz hozzáadására, hogy folyékony legyen a cefre. A lé a cefre tetejéig érjen.
    • Végezzünk savazást borkősavval pH: 3-3,2-re! Indikátorral mérjünk. Csak néhány gyümölcs van, amit nem szükséges savazni pl: meggy, áfonya.
    • Pektinbontó enzimet adagoljunk a cefre feltárására, elfolyósítására. (Borpatikában kapható)
    • Ne cukrozza a cefrét, mert ez törvényellenes, és a nagyobb mértékű cukrozás rontja a pálinka minőségét.
    • Alaposan legyenek bekeverve az anyagok.
  • Az erjesztés

    • Tiszta edényben dolgozzunk. Ne használjunk fém hordót. Az erjedést darálás, magozás után azonnal be kell indítani.
    • Fajélesztős beoltást végezzünk, majd keverjük be az élesztőtápanyagot. (Borpatikában kaphatóak)

    Alaposan legyen megkeverve a cefre, majd legyen úgy lezárva, hogy a gáz eltávozzon, de a levegő ne tudjon érintkezni a cefrével! Használjunk kotyogót vagy erősítsünk a hordó tetejére fóliát és töltsük fel vízzel.

    • Hűvös helyen, árnyékban erjedjen a cefre! Ideális erjesztési cefrehőfok: 17-20 °C
    • Ha kell, vízzel töltött, lefagyasztott PET palackokkal lehet néhány fokot hűteni a cefrén.
    • Erjedés közben két három naponta tiszta keverővel érdemes átkeverni a cefrét, majd vízzel lemosni a keverőt.
    • Almatermésűek, szőlők és más illatos gyümölcsök cefrézésekor az aromafeltáró enzimet az utóerjedésben keverjünk a cefrébe 5 g/hl Lallzyme Beta aroma-felszabadító enzimet. (Borpatikában kaphatóak)
    • Az enzimkezelés időigénye a tárolás során 3-4 hét, ezután, ha lehet, azonnal főzessük a cefrét.
  • Erjesztés utáni tárolás (Amennyiben nem tudjuk gyorsan kifőzetni a cefrét.)

    • Töltsük tele a hordót, tárolóedényt, majd légmentesen zárjuk.
    • Hűvös, hideg helyen tároljuk a lefőzésig.
    • Bogyós gyümölcsöket, alacsonyabb alkoholtartalmú cefréket minél előbb főzessük le.
    • Hosszabb idejű tárolás esetén a cefrét 2,8-3,0-as pH-ra savazzuk le. (2. savazás)
  • Kérjen időpontot elérhetőségeinken és mi kifőzzük cefréjét.